Portret mlade ženske z dolgimi valovitimi lasmi, ki se spogleduje s kamero v temnem ozadju, kar poudarja njen naravni videz in lepoto. Idealno za vsebino o lepoti, frizurah in modnih trendih.

Katere so Različne Vrste Lasnih Podaljškov?

Obstaja toliko različnih stilov podaljškov in izrazov, da je lahko za začetnike v svetu lasnih podaljškov to zelo težko. Podaljški za lase so na voljo v različnih oblikah in slogih. Ko se odločate med njimi, upoštevajte njihovo življenjsko dobo, vrsto uporabljenih las (človeških ali sintetičnih), stroške in postopek namestitve. Če upoštevate te štiri dejavnike, lahko začnete izbirati najboljšo frizersko storitev za vas.

Naravni Lasni Podaljški v Primerjavi s Sintetičnimi Lasnimi Podaljški

Pred izbiro podaljškov je pomembno, da poleg očitnih razlik med človeškimi in sintetičnimi lasmi razumete tudi druge razlike med njima. Torej kakšne so te razlike?

Iz česa so narejeni?

Človeški lasni podaljški so narejeni iz človeških las, zbranih od darovalca.  Evropski lasje so najbolj dragoceni, deloma zaradi svoje fine strukture, raznolikosti barv in težje dobavljivosti. Večina teh las prihaja iz vzhodnoevropskih držav, kot so Rusija, Romunija in Ukrajina. Vrh ponudbe človeških podaljškov predstavljajo deviški lasje, ki niso bili nikoli kemično obdelani.

Sintetični lasni podaljški so narejeni iz različnih umetnih materialov in ne vsebujejo človeških las. Izdelani so lahko iz akrila, najlona ali poliestra, ki se segrejejo in pošljejo skozi majhne mikrocevke, da posnemajo videz in otip lasnih pramenov.

Videz in občutek

  • Podaljški iz človeških las: pogosto so najbolj priljubljena izbira, saj so gladki in svilnati na otip. Podaljške lahko tudi oblikujete, kakor želite, ne da bi vas skrbelo, da bi poškodovali pramene. Človeški lasni podaljški se na splošno bolje prilegajo in ustvarjajo iluzijo, da imate naravno polnejše in daljše lase.
  • Sintetični lasni podaljški: njihova glavna prepoznavnost je nižja cena. Ker so sintetični lasje izdelani iz umetnega materiala, ne bodo nikoli videti kot človeški lasje, lahko so togi ali se gibljejo drugače, imajo nenaraven sijaj in so kot lasni vložek bolj opazni.  Nekateri sintetični podaljški so zelo podobni človeškim lasem, vendar so na otip nekoliko bolj grobi in debelejši. Priporočljivo je, da jih ne oblikujete s toploto ali kemikalijami, saj lahko to poškoduje podaljške. Če torej iščete bolj začasen in cenovno ugoden videz, so sintetični lasje prava izbira.

Barvanje in oblikovanje

Ker so sintetični lasni podaljški izdelani iz umetnih materialov,  jih ni mogoče kemično obdelati. Pri sintetičnih lasnih podaljških – je to, kar vidite, to dobite. Nekateri lasni podaljški so vnaprej oblikovani s kodri ali valovi, vendar ste omejeni na ta slog. Če na sintetične lase nanesete toploto, se raztopijo in poškodujejo. Čeprav obstajajo sintetična vlakna, ki so odporna na višje temperature, to še vedno ni primerljivo s pravimi človeškimi lasmi.

Človeške lasne podaljške lahko po drugi strani pobarvate temneje, da ustrezajo morebitnim spremembam vaše naravne barve las. Lahko jih tudi pobarvate balayage, ombre ali v drugih modnih barvah, kot so rožnate, pastelne in druge! Ker so lasni podaljški izdelani iz človeških las, jih lahko oblikujete tako kot svoje naravne lase s kodralnikom, vročimi valjčki, ravnalnikom, valjčkom za plažo in drugimi pripomočki!

Kopičenje izdelkov za nego las je ena glavnih težav, zaradi katerih lasni podaljški postanejo mat in se zapletajo. Človeške lasne podaljške lahko operete, da odstranite te obloge, sintetičnih las pa ne. Uporaba izdelkov za oblikovanje na sintetičnih lasnih podaljških znatno skrajša njihovo življenjsko dobo in ni priporočljiva.

Kakovost in trajanje podaljševanje las

Povprečna življenjska doba sintetičnih lasnih podaljškov je 1-3 mesece, medtem ko je povprečna življenjska doba človeških lasnih podaljškov lahko tudi do enega leta ali več, odvisno od načina uporabe in nege. Glavna prednost sintetičnih lasnih podaljškov je njihova nizka cena. Ker so ti podaljški izdelani iz plastike in drugih umetno predelanih materialov, je njihova izdelava poceni.  Človeški lasni podaljški so dražji od sintetičnih lasnih podaljškov, vendar je naložba v kakovostnejše podaljške, ki trajajo dlje in so videti bolje, zagotovo vredna. Ko določite želeno vrsto las, lahko izberete obliko, dolžino in barvo podaljškov. V nadaljevanju si oglejte šest različnih vrst lasnih podaljškov.

1. Podaljški za lase s sponkami – Clip on podaljški

Kvalitetni clip on podaljški v temni barvi z naravno konico, primernih za enostavno namestitev in stilizacijo. Idealno za povečanje volumna in dolžine las."

Kaj so?

Podaljški za lase s sponkami so najlažji, najhitrejši in najvarnejši način, kako v nekaj minutah pridobiti dolge in goste lase. Na pramenih las so pritrjene sponke. To pomeni, da lahko preprosto vzamete lasne podaljške in jih sami, brez dodatnih stroškov, časa ali strokovne pomoči, enostavno pripnete na lase. Podaljški za lase so odlična rešitev za tiste, ki si želijo takoj pridobiti debelejše in daljše lase brez težav, dolgoročnih obveznosti in finančnih težav.

Pri negovanju lasnih podaljškov veljajo enaka pravila za sintetične in prave lase. V nadaljevanju se bomo osredotočili na podaljške iz človeških las.

Nega

Podaljški lahko vpijejo naravno olje vaših las, zato jih je treba umivati, da ohranite njihovo obliko in kakovost. Če so podaljški preveč mastni, lahko začnejo izpadati.
Če se želite izogniti temu, morate upoštevati naslednje korake:

  • Preprosto namočite podaljške v vodo v umivalniku v kopalnici. Pri namakanju uporabljajte mlačno vodo.
  • Uporabite nežen šampon za čiščenje in jih nežno umijte – ne drgnite jih s šamponom, kot bi umivali lastne lase. Če jih boste agresivno drgnili, bo nastala le zapletena zmešnjava. Namesto tega obrišite šampon po dolžini vsakega podaljška in ga temeljito sperite s hladno, čisto vodo. Po šamponiranju uporabite nežen balzam z nizkim pH, ki bo zgladil podaljške.
  • Priporočljivo je tudi, da enkrat na teden ali na dva tedna nanesete globinsko negovalno nego, da podaljški ostanejo sijoči. Popolnoma jih sperite s hladno vodo, da se v njih zadrži vlaga.
  • Če želite razplesti lasne pramene, pred umivanjem uporabite le glavnik s širokimi zobmi ali krtačo za podaljške z mehkimi ščetinami. Podaljškov ne krtačite, ko so mokri, saj tvegate, da boste iztrgali pramene las.
  • Pri oblikovanju lahko podaljške iz človeških las oblikujete tako kot svoje naravne lase. Lahko jih skodrate, zravnate in celo pobarvate, vendar je pri toplotnem oblikovanju las vedno najbolje uporabiti nižjo temperaturo in pred toplotnim oblikovanjem uporabiti sredstvo za zaščito pred vročino.


Življenjska doba?

Življenjska doba clip-on lasnih podaljškov je odvisna od tega, kako dobro jih negujete, katere izdelke uporabljate in kako pogosto jih nosite. Ob ustrezni negi in redni uporabi lasni podaljški zdržijo od 3 do 6 mesecev, in tudi do enega leta ali celo dlje.

2. Samolepilni podaljški – Tape in podaljški

Naravni tape in podaljški v svetlo blond barvi, prikazani od blizu, idealni za dodajanje dolžine in volumna las. Visokokakovostni materiali zagotavljajo naraven videz in enostavno uporabo.

Kaj so?

Samolepilni lasni podaljški so lepilni trakovi, ki se s segretim lepilom pritrdijo na korenine.  Delujejo kot “sendviči”, kar pomeni, da se tanek pramen las položi med dva podaljška, nato pa se vsi zlepijo skupaj pri korenu. Pramen las, ki se povezuje, mora biti zelo tanek, da se lepilo na obeh straneh lahko poveže skozi lase.
Postopek vstavljanja lahko traja od 40 minut do ene ure.
Nega

Da bi jih najbolje negovali, jih morate nežno prati in oblikovati. Priporočljivo je, da se izogibate izdelkom na osnovi sulfatov ali olj, da lepilo ne bi popustilo (saj si nihče ne želi, da bi mu pred vsemi zdrsnil lasni podaljšek iz las). Če so podaljški iz človeških las, jih lahko oblikujete kakor želite, vendar morate paziti na korenine las, kjer je podaljšek pritrjen z lepilnim trakom. 

Življenjska doba?

Običajno zdržijo od 4 do 8 tednov, preden jih morate odstraniti in jih ponovno namestiti. Kot pri vseh drugih podaljških, pa je življenjska doba odvisna od tega, kako dobro jih negujete in od tega, kako hitro vaši lasje rastejo.

3. Šivani lasni podaljški

Kaj so?

Najpopularnejši podaljški za lase, zlasti za močnejše in debelejše lase, so všitki oz. šivani lasni podaljški. Tesen način nanašanja pogosto obremenjuje lasišče in je lahko zelo težak ali neprijeten, zato tudi ni primeren za tanke ali svetlejše lase. Naravni lasje se najprej spletejo v kitko, nato pa se v kitko z iglo in nitjo vtke podaljšek. Namestitev traja približno dve uri ali več, odvisno od števila potrebnih vrstic. Ker gre za dolgotrajen postopek, je ta metoda dražja. Zaradi izjemno varnega prileganja je to najbolj dolgotrajna metoda.
Nega

Odličen nasvet za ohranjanje njihovega zdravega izgleda je, da v svojo rutino vključite vlažilne izdelke (kot so globoki balzami in maske na osnovi beljakovin). Če imate šivane lasne podaljške, je zelo pomembni, da si vsaj enkrat tedensko navlažite lasišče, tilnik in robove lasišča s pravo globinsko nego za lase. Pri tej metodi veljajo enaka pravila nege, tako za sintetične, kot tudi za prave lasne podaljške. Večinoma se šivani lasni podaljški delajo iz pravih las, zaradi dolgotrajnejše obstojnosti.

Življenska doba?

S pravilni nego od 8 – 10 tednov.

4. Keratinski lasni podaljški

Kaj so?

Keratinski podaljški imajo posebne keratinske konice, ki se nanesejo neposredno na vaše naravne lase. Pri tem postopku se z ogrevano sponko stopi lepilo in tako podaljšek ostane na mestu. Po navadi celoten postopek na predhodno vezanih lasnih podaljških traja od 3 do 4 ure. To je tudi zelo drag postopek, saj jih je treba ponovno nameščati vsaka dva do tri mesece, ko zrastejo novi lasje. Ti podaljški morda niso primerni za vse stranke, saj ta metoda vstavljanja lasnih podaljškov zelo škoduje naravnim lasem.
Nega

Čeprav jih lahko oblikujete po lastni želji, se pri tej vrsti podaljškov pojavlja tudi nekaj izzivov. Za začetek ti podaljški vsebujejo številne kemikalije, ki lahko pri nekaterih ljudeh povzročijo izpadanje, lomljenje in celo draženje lasišča. Vendar pa se lahko s keratinskimi podaljški ravna enako kot z vašimi pravimi lasmi. Uporabljate lahko iste izdelke kot običajno.

Življenjska doba?

Po navadi lahko ostanejo v laseh do 4 mesece. Vendar je tako kot pri vseh drugih vrstah lasnih podaljškov to odvisno od vrste in rasti vaših las.

5. Microring podaljški

Kaj so?

Pri podaljških z mikrokroglicami  se uporabljajo drobne kroglice in klešče, s katerimi se podaljški vpnejo na svoje mesto. Te kroglice so običajno prilagojene vaši barvi las, zato jih lahko brez težav brezhibno povežete s svojimi naravnimi prameni. Pri tem ni potrebna toplotna obdelava ali lepilo, za dokončanje videza pa potrebujete približno 2 do 4 ure. Seveda pa se pri tej metodi lahko poškoduje vaš naravni las, če niso kroglice pravilno nameščene. Poškodbe se pojavijo, če je kroglica preveč zategnjena. To povzroči pritisk in vlečenje korenine, kar privede da se las iz lasišča »iztrga«.
Nega

Da bi tem lasnim podaljškom ohranili lep izgled skozi ves čas nošenja, morate biti pri oblikovanju, krtačenju in umivanju las nežni in pazljivi. Umivate jih lahko na enak način, kot umivate svoje lase. Uporabljate lahko tudi enake izdelke za oblikovanje las. Ponovno pa jih je treba namestiti vsake 3-4 mesece, saj zrastejo naravni lasje in kroglice lahko postanejo vidne.
Življenjska doba?

Lasni podaljški z mikrokroglicami veljajo za poltrajne podaljške in običajno držijo do 4 mesece.

Lasulje in lasni vstavki

Kaj so?

Nekateri pozabljajo, da so lasulje in lasni vstavki oblika lasnih podaljškov. Ti dodatki dodajo polnost in dolžino kot drugi podaljški, hkrati pa vam omogočajo, da spremenite svoj videz v trenutku. Lasni vstavki iz naravnih las so  videti popolnoma naravno, zaradi nameščenega glavnika, vezi ali sponk pa so zelo varna opcija, zato se lahko gibljete, kolikor želite, ne da bi se bali, da vam bodo izpadli. Enako velja za lasulje. Lasulje pokrijejo celotno glavo. Na splošno so to hitri in začasni slogi, ki jih lahko preizkusite sami. Dobra stran lasulj je ta, da lahko v trenutku spremenite barvo las, dolžino las in obliko svoje pričeske. Kot zanimivost lahko povemo, da so se lasulje včasih imenovale ” pokrivala”. Lasulje se po navadi uporabljajo zaradi izpadanja las, plešavosti ali pa za preprosto spremembo videza.
Nega
Lasulje in lasni vložki so lahko nekoliko zahtevnejši za nego. Ne glede na to, ali so pravi ali sintetični, morate biti zelo previdni z negovanjem. Ker so po navadi lasje pritrjeni na plastiko ali kakšen drug material, morate način umivanja in obdelave las prilagoditi. Pred nakupom lasulje ali lasnega vstavka se posvetujte o negi, saj je ta odvisna od vrste izdelave.
Življenjska doba?

Življenjska doba lasulj in lasnih vložkov je odvisna od tega, ali so iz sintetičnih materialov ali iz pravih. Na njihovo življenjsko dobo pa ponovno močno vpliva tudi način, kako z njimi ravnate. Če se dobro skrbi za lasulje iz človeških las, lahko služi svojemu namenu do enega leta. Lasni vložki so običajno sintetični in običajno ne zdržijo več kot en mesec stalne uporabe.

Morda še vedno ne veste kateri lasni podaljški so za vas, ali pa ste se na podlagi tega članka lažje odločili? Kakorkoli, preden se podate v podaljševanje las, se obrnite na lasnega strokovnjaka, ki vam bo pomagal svetovati pri določanju tipa vaših las in pravi izbiri podaljškov za vas.